Veel mensen hechten veel waarde aan de waarheid. “Je behoort niet te liegen, maar de waarheid te spreken”, is een uitspraak of overtuiging die bekend in de oren klinkt. Maar wat is dat dan, “de waarheid?”
In onderstaand voorbeeld vind je een manier hoe je naar het begrip “waarheid” zou kunnen kijken. Het is een zienswijze die mij vaak heeft geholpen.
Kees zegt dat de auto rood is. Met twee koplampen. Ook heeft de auto een motorkap, twee rode zijspiegels en twee banden.
Wilma is het gedeeltelijk met Kees eens. “De auto is inderdaad rood. En de auto heeft twee zijspiegels. Ook heeft de auto twee banden. Maar de spiegels zijn zwart en er zijn geen koplampen, wel achterlichten. Er is geen motorkap, wel een achterbak.”
In bovenstaand voorbeeld spreken beiden de waarheid. Twee verschillende waarheden die naast elkaar kunnen bestaan. Dit is mogelijk omdat Kees en Wilma niet op dezelfde plek staan. Daardoor zien ze hetzelfde object (de auto) vanuit een ander perspectief.
Zo zou je ook naar andere waarheden kunnen kijken. Waarheden zijn dan niet langer meer absoluut. De waarheid wordt dan afhankelijk van diegene (subjectief) die de waarheid formuleert. Op die persoon zijn tal van zaken van invloed. Denk aan opvoeding, leeftijd, geslacht, cultuur, opleiding, religie, vriendenkring etc.
Een belangrijke beïnvloedende factor voor het formuleren van je waarheid is je bewustzijn. Je zou het ook je intrinsieke motivatie kunnen noemen. Wat is jouw “drive”? Wat laat jouw klokje sneller tikken? Wat is het dat jou zo anders maakt dan anderen? Wat maakt jou zo uniek?
Dit bewustzijn is uit te drukken in frequentie. In energetische trilling. Deze trilling is bijvoorbeeld meetbaar door radiologen. Elk mens bestaat uit energie en heeft een (unieke) frequentie/trilling. Aan deze frequentie zijn bijbehorende waarden en normen gekoppeld.
Als je dit beseft, dat iedereen zijn eigen waarheid heeft (en dat deze voor die persoon klopt), kan je nog wel oordelen over diens waarheid. Oordelen betekent simpelweg “past dit wel of niet bij mij?” Andermans waarheden kunnen wel of niet bij jou passen. En dat is helemaal ok. Maar je hoeft de waarheid van de ander niet te veroordelen! Veroordelen betekent dat je het bestaan ervan niet erkent. Het mag er niet zijn! Misschien heb jij in het verleden deze waarheid ook omarmd. Of ga jij in de toekomst deze waarheid omarmen. Veroordelen is in feite een verloochening van jezelf. Jij hebt dit immers ook gedaan. Of gaat dit doen. Dus als je in een gesprek met iemand weerstand voelt, je bent het er niet mee eens, probeer de ander dan niet van jouw waarheid te OVERTUIGEN. Je kan je waarheid wel benoemen en melden dat de waarheid van de ander niet bij jou past.
Zo ben je trouw aan jezelf en respecteer je de waarheid van de ander. Jij mag er zijn en hij/zij mag er zijn. Verschil in “zijn” is prima. Maakt de wereld alleen maar kleurrijker en kan weer leiden tot inspiratie!
Als je deze weerstand voelt opkomen, denk dan aan het voorbeeld van de auto (met Kees en Wilma). Het kan je misschien helpen je weerstand los te laten. Weerstand werkt remmend. Het sluit je hart, waardoor de bronenergie niet meer door je stroomt (je stroomt niet meer, je bent niet meer in FLOW).
Het is de kunst om mee te gaan met de energie die wel voor jou stroomt. Ga daar in mee. Energieën die niet voor jou stromen, mag je gewoon zo laten. Ga daar niet aan trekken of duwen. Of proberen te veranderen. Dat kost heel veel energie. En is vaak gedoemd tot mislukken. Maar dat is natuurlijk geheel aan jou!